Linked / Unlinked

Inge Reisberman presenteert videowerken in de Red Carpet Lounge

8 en 9 december 2018

Stand-alone video’s, nieuwe en oudere werken, die geen deel uitmaken van een serie. Vrijdag 7 december om 16.00 uur is de opening, waar je van harte welkom bent.
Red Carpet Lounge, Stationsweg 31-33, Leiden.

DIALOGUE#01, video van Inge Reisberman en Michiel Keller
DIALOGUE#01, video van Inge Reisberman en Michiel Keller

Programma:

Dialogue#01 (2017) is een korte film, gemaakt door Inge Reisberman en Michiel Keller. Twee mannen maken kennis met elkaar, tasten elkaar minutieus af en verkennen hierbij hun fysieke grenzen. De film is eerder te zien geweest tijdens Leiden International Short Film Experience en in het Voice4thought festival, eveneens in Leiden.

Hit The Road (2018, première) toont de intrigerende beelden van een drukke verkeersweg in het centrum van de Iraanse stad Shiraz. (première)

In Hemerocallis (2018, première) is een daglelie van zeer dichtbij gefilmd, waarbij het proces van bloei naar verval is gemanipuleerd. (première)

Daarnaast zullen diverse andere videowerken te zien zijn.

Locatie
De Red Carpet Lounge is een tijdelijke Pop-up cinema, bar en club in het voormalige ABN/AMRO gebouw. Stationsweg 31-33, Leiden.
Open zaterdag 8 december 12.30 – 15.30 uur en
zondag 9 december van 14.00 – 18.00 uur. Vrije toegang.

Aankondiging Respice Finem

April 2018

De video-installatie Respice Finem is na anderhalf jaar afgerond. De serie bestaat uit vijf werken.

Het thema van de videoserie Respice Finem (lat. Overdenk het einde) vindt zijn oorsprong in het bijbelverhaal Sodom en Gomorra, waarin het over vernietiging als straf voor een goddeloze levenswijze gaat. Alleen het gezin van Lot wordt van hogerhand gered, mits tijdens de vlucht één gebod wordt nageleefd : gij zult niet omkijken. De vrouw van Lot kan echter haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en kijkt toch om; zij deformeert in een zoutpilaar.

Geen weerstand kunnen bieden aan nieuwsgierigheid, toch omkijken, aan- en beschouwen, het zijn eigenschappen in de menselijke natuur die desastreuze gevolgen kunnen hebben – zoals in het geval van Lots vrouw – maar evengoed “tijdloze” momenten en bezielde kunst kunnen opleveren.

In de video’s die deel uitmaken van de serie Respice Finem, wordt óók omgekeken. De beelden geven een persoonlijke interpretatie van wat er gebeurt als je nieuwsgierig bent, tóch omkijkt en beschouwt.

Respice Finem bestaat uit de volgende videowerken:

Periculum
Exitium
Contemplatio
Circulus Vitae
Ars Moriendi

Inge Reisberman-still uit videotriptiek respice finem
Still uit Respice Finem, drieluik editie

RIJKSMUSEUM TWENTHE

Video Upstream op zaal in RMT

Vanaf medio oktober 2017 is mijn video Upstream weer op zaal te zien. Upstream maakt deel uit van de videoserie Natures Mortes.

De verzamelaar achter de Collectie Wilploo – Ingrid Blans – schonk in 2015 opnieuw een  serie kunstwerken aan Rijksmuseum Twenthe. Werk van o.a. Renie Spoelstra, Bram Bogart, Inge Reisberman, Zoltin Peeter en Els Binnendijk is vanaf nu onderdeel van de collectie van RMT.

inge-reisberman-rijksmuseum-twenthe-wilploo
De video Upstream in Rijksmuseum Twenthe, collectie Wiploo