NATURES MORTES

NATURES MORTES

Natures Mortes bestaat uit vijf video’s en daarnaast een aantal korte episodes .
Ze zijn gerealiseerd in het destijds leegstaande industriële erfgoed De Meelfabriek in Leiden tussen 2013 en 2015.

Museum De Lakenhal
Een triptiek hieruit, bestaande uit Upstream, Downstream en Floorstream is door Museum De Lakenhal aangekocht. Website Museum De Lakenhal

Collectie Wilploo en Rijksmuseum Twenthe
Upstream is aangekocht door Collectie Wilploo. Collectie Wilploo heeft Upstream geschonken aan Rijksmuseum Twenthe. Website Rijksmuseum Twenthe

Video Upstream van Inge Reisberman
Still uit ‘Upstream’ (04.16 min./sound/FullHD)

Museum De Lakenhal

Naar aanleiding van de uitnodiging van Museum De Lakenhal om in september 2013 deel te nemen aan de expositie ’11 Leidse Kunstenaars in De Meelfabriek’ maakte beeldend kunstenaar Inge Reisberman in de periode tussen september 2013 en maart 2015 een aantal videowerken aldaar. De ruige en fotogenieke lege ruimten van de fabriek, de bijzondere architectuur en het rijke arbeidsverleden van De Meelfabriek inspireerden haar tot het maken van een zesdelige video-installatie waaronder een video-triptiek: drie korte monumentale films met als titels: UpstreamDownstream en Floorstream.

Ons dagelijks brood
De video’s vormen – hoewel ze afzonderlijk autonoom zijn – een video-triptiek in een eigentijdse vorm: twee wandprojecties en een vloerprojectie. In Upstream is opdampend meel te zien, in Downstream neerstortend water en in Floorstream licht schuimend rijsmiddel. Zelf zegt Reisberman hierover: ‘De rijke geschiedenis van De Meelfabriek deed me sterk denken aan het Bijbelse ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’. Brood bestaat voornamelijk uit meel, water en rijsmiddel. In de leegstaande fabriek heb ik dit vertaald naar vertraagde, langzame en vrijwel onversneden beelden met één broodingrediënt en vanuit één camerastandpunt, abstraherend ingezet.

Een intense ervaring
De drie korte films (elk 4.16 min) spelen met het begrip tijd; de beelden zijn uitgetrokken, vertraagd en gemanipuleerd. Door die slow motion worden onze zintuigen extra uitgedaagd, de waarneming verhevigd en worden de acties (het verdampen van meel, neerstorten van water en de gistende werking van een rijsmiddel) krachtig en associatief verbeeld. De zorgvuldig opgebouwde begeleidende geluiden versterken de intense ervaring van het beeld op subtiele, maar aanwezige wijze. De films roepen een opperste concentratie bij de kijker op en zijn betoverend in eenvoud.
Tekst: Museum De Lakenhal

Video: Impressie video-installatie Natures Mortes.
Drie muurprojecties, een vloerprojectie en een video op monitor.
De Meelfabriek – Leiden – 15-16-17 mei 2015