Amnesty Mensenrechten Kunstroute Leiden
18 juli t/m eind december 2021
In het centrum van Leiden bevinden zich vele locaties die getuigen van de lange weg die de mensenrechten hebben afgelegd. Het huis van Thorbecke, een aantal kerken, de koffers van de weggevoerde joden, De Bakkerij met de stichting Amnesty en de stichting Vluchtelingenwerk Leiden zijn allemaal symbolen van de kracht en ook de bedreiging en het schenden van mensenrechten.
Amnesty heeft in het kader van het 50-jarig bestaan van de afdeling Leiden/Leiderdorp het initiatief genomen om een Mensenrechten Kunstroute langs deze locaties te realiseren. Het resultaat is een wandelroute, een app voor de bezoeker, een folder met de route met een korte beschrijving en een boekje met meer verdieping.
De route bestaat uit 9 locaties, waarop ook werk van drie speciaal hiervoor uitgenodigde kunstenaars te zien is: Emma van Noort, Inge Reisberman en Izaak Zwartjes. De route wordt ondersteund met teksten van stadshistoricus Cor Smit.
Inge Reisberman ontwierp voor de entree van diaconaal centrum De Bakkerij aan de Oude Rijn het kunstwerk ’Our daily bread’. De ingrediënten meel en zout liet ze in De Meelfabriek van grote hoogte in een zwarte kom vallen. Die kom heeft ze gefotografeerd en dat werd de basis voor het ontwerp van haar deurmat. Naast de mat staan twee van zulke zwarte kommen, de een met het mengsel van meel en zout, de ander gevuld met water. Via een QR code is de video te bekijken.
Bakmeel, water en zout zijn de ingrediënten van brood. Voeding is een elementaire levensbehoefte. In dit werk komen de ingrediënten van brood samen in een kom: een vrouwelijk symbool voor een geborgen plek die ruimte biedt om aan te schuiven, voedsel te delen en staat daarmee voor asiel, veiligheid en welzijn. Ons dagelijks brood heeft niet alleen een fysieke, maar ook een spirituele betekenis. Brood betekent leven. Daarom heeft brood ook in veel culturen en religies een religieuze betekenis.
De mat beeldt niet alleen symbolisch maar ook letterlijk grondrechten uit en heet een ieder respectvol welkom die De Bakkerij betreedt. Het kunstwerk is toegankelijk. Een ieder loopt er door- en overheen zonder aanziens des persoons.
De video in De Meelfabriek van het vallende zout
Interview en artikel door Sleutelstad op 17 juli door Gerry van Bakel
Download de app voor de Mensenrechten Kunstroute wandeling
Kijk ook op Leids Cement voor meer informatie
Artikel op de website van De Bakkerij
Alle werken zijn van buiten te zien t/m eind december 2021